+48 519 447 300

          nspdostavkaua@gmail.com

0
Koszyk (pusty)
 x 
Nie masz produktów w koszyku
Poproś o oddzwonienie Wyślij nam swój numer telefonu, a my oddzwonimy do Ciebie!
Wymagane pole
Wymagane pole
Dziękuję. Otrzymaliśmy Twoją prośbę. Skontaktujemy się z Tobą tak szybko, jak to możliwe.

Super Omega 3 EPA (60 kaps.)

152 zł
110 zł
Dostępny
● obniżają poziom trójglicerydów rozpoznawanych jako ważny czynnik w rozwoju chorób serca i przywracają równowagę przy zaburzeniach przemiany cholesterolu, szczególnie przy zbyt wysokim stężeniu LDL-cholesterolu i zbyt niskim stężeniu HDL-cholesterolu;
● regulują przemianę tłuszczową;
● obniżają ciśnienie tętnicze oraz tempo tętna, a także zapobiegają arytmii, tym samym zmniejszają prawdopodobieństwo zawału serca;
● wpływają korzystnie na leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) i innych form zapalenia stawów;
● łagodzą dolegliwości związane z zaburzeniami nastroju takimi jak depresja (najnowsze badania kliniczne nastolatków wykazały, że spożycie oleju rybnego związane jest także z obniżeniem agresji, ponadto badania te wykazały że poziom wrogości u nastolatków jest związany z rozwojem późniejszych chorób serca u dorosłych);
● zwiększaj poziom serotoniny, neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za poprawę samopoczucia;
● łagodzą symptomy osób cierpiących na ADHD (deficyt uwagi), dysleksje i dyspraksję (brak zdolności do wykonywania skoordynowanych ruchów lub niezręczność);
● dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, wzmacniając funkcje układu immunologicznego i tym samym chroniąc organizm przed przeziębieniem;
● zmniejszają krzepliwość krwi;
● zapobiegają zaburzeniom krążenia krwi, takich jak jak żylaki czy choroba Raynauda (symetryczne napadowe skurcze naczyń krwionośnych);
● wspomagają leczenie chorób skóry takich jak łuszczyca oraz poprawiają ogólne zdrowie skóry, paznokci i włosów;
● poprawiają ukrwienie mózgu, obniżają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz chronią układ nerwowy;
● obniżają ryzyko związane z zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD), wadę wzroku, która jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 50-go roku życia;
● działają przeciwzapalnie w stanach zapalnych jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Crohna);
● są niezbędne do utrzymywania prawidłowej równowagi hormonalnej;
● zmniejsza

SUPER OMEGA 3 EPA

SUPLEMENT DIETY


Super Omega 3 EPA to produkt, który zawiera kwasy tłuszczowe będące jednymi z czterech podstawowych tłuszczów, które organizm przyswaja z pokarmu. Kwasy tłuszczowe Omega 3 potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie korzystnie wpływają przede wszystkim na układ krążenia.

Omega-3 EPA

  • Kwasy tłuszczowe zawarte w produkcie Super Omega 3 EPA to:
    • EPA - kwas eikozapentaenowy
    • DHA - kwas dokozaheksaenowy
    Oba składniki mają korzystny wpływ na ludzki organizm.
    Kwas DHA spożywany przez matki wspomaga prawidłowy rozwój wzroku i mózgu u płodu oraz dzieci karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA).

  • Kwasy EPA i DHA przyczyniają się do utrzymania prawidłowych funkcji serca, a efekt ten jest uzyskiwany przy spożyciu już 250 mg tych kwasów. Już dwie kapsułki naszego produktu dostarczają ww. ilości tych kwasów. Kwasy EPA i DHA pomagają w utrzymaniu prawidłowgo ciśnienia krwi - efekt ten występuje w przypadku spożycia 3 g tych kwasów dziennie. Należy pamiętać, aby nie przekraczać poziomu uzupełniającego dziennego spożycia wynoszącego 5 g EPA i DHA dziennie. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie)

Omega-3 EPA

Sportowcy niezwykle cenią zalety kwasów Omega3 i ich wszechstronne działanie.

  • - Zwiększając siłę skurczu mięśnia sercowego, obniżając ciśnienie, poprawiając ukrwienie wszystkich tkanek, znacznie zwiększa wydolność.
  • - Zwiększają  sprawność działania stawów.
  • - Odżywiając mózg i włókna nerwowe poprawia koordynację i pamięć ruchową.
  • - Zwiększają odporność na stres i poprawia koncentrację.

 

Korzyści związane z olśniewającą urodą.

Kwasy Omega3 są zbawienne dla naszej skóry.
Zdrowa i
 piękna skóra musi być odpowiednio nawodniona. Istnieją dwa elementy, która odpowiadają za zatrzymanie wody w skórze. Są to sebum i cement międzykomórkowy.
Oba muszą zawierać duże ilości Omega3.
Cement zbudowany jest z ceramidów. A kwas Omega 3 wbudowany jest w struktury ceramidów.
Tak samo ma się sprawa ludzkiego łoju czyli sebum. Brak Omega 3 w sebum powoduje jego gęstnienie.
Stąd zatkane gruczoły i mieszki włosowe. A to już prosta droga do krost, wyprysków, źle nawilżonej skóry, zgrubień i zrogowaceń.

Bogata w kwasy Omega 3 skóra jest elastyczna, nawilżona, ma równomierny koloryt.

Kwasy EPA I DHA występują głównie w organizmach morskich

Kwasy tłuszczowe z grupyOmega 3są intensywnie badane od ponad trzydziestu lat. Błędy żywieniowe są jednym z najważniejszych czynników ryzyka wielu chorób cywilizacyjnych, a zwłaszcza chorób sercowo-naczyniowych, zwyrodnieniowo-zapalnych oraz nowotworowych. W licznych badaniach naukowych dowiedziono, że spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe grupy omega 3 przynosi wymierne korzyści dla naszego zdrowia. Pierwsze obserwacje i badania kliniczne nad kwasami omega 3 dokonane zostały w latach 70, wśród Eskimosów Grenlandzkich, u których zaobserwowano nieobecność zmian miażdżycowych oraz zadziwiająco małą zapadalność na choroby serca i naczyń, cukrzycę, choroby skóry, astmę oskrzelową, a także nowotwory. Obserwacje te powiązano ze szczególną dietą Eskimosów, która obfitowała w organizmy morskie - foki i ryby, zawierające duże ilości kwasów Omega 3 (EPA i DHA).

Do grupy kwasów Omega 3 zaliczamy:

  • EPA- czyli kwas eikozapentaenowy
  • DHA- kwas dokozaheksaenowy

Kwasy EPA I DHA występują głównie w organizmach morskich, z których są pozyskiwane. Produkty uzyskane z organizmów morskich nazywane są potocznietranem

W organizmie człowieka kwasy z rodziny n-3 występują m.in. jako składniki fosfolipidów błonowych, a zatem są obecne w dużych ilościach w tkance układu nerwowego, siatkówce oka oraz jądrach.

Przeprowadzono liczne badania naukowe potwierdzające korzyści ze stosowania kwasów omega 3 zarówno w profilaktyce jak i leczeniu schorzeń serca. Mechanizm odpowiedzialny za dobroczynne właściwości tej grupy kwasów w odniesieniu do układu krążenia wynika m.in. z regulacji poziomu przeciw-zapalnych eikozanoidów, czyli hormonów tkankowych, dla których kwasy omega 3 są prekursorami. Do eikozanoidów zaliczamy: prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany oraz leukotrieny.

Prostaglandyny są biologicznie aktywnymi związkami występującymi w niemalże każdej komórce. W stanach patologicznych, dzięki różnym rodzajom prostagland, organizm może uruchomić liczne reakcje obronne. W zależności od budowy i funkcji wyróżniamy prostaglandyny PGE1- syntetyzowane bezpośrednio z kwasu DHGLA, które aktywują limfocyty, utrzymują w homeostazie krążenie krwi, zapobiegają nadciśnieniu tetniczemu, działają anty-agregacyjnie i przeciw-zapalnie. Drugą grupę stanowią PGE2 -pochodne kwasu arachidonowego (AA), które wykazują działanie indukujące procesy zapalne.

Metabolizm kwasów omega:

Metabolizm kwasów Omega 3

Kwasy EPA i DHA zapobiegają takim schorzeniom jak:choroby serca,zatoryizakrzepy naczynioweoraz wpływają hamująco na rozwój niektórych nowotworów. Wykazują również działanieprzeciw-zapalneiprzeciw-alergiczne. W zakresie gospodarki lipidowej, obniżają one poziom trójglicerydów we krwi i podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Przeprowadzone badania wykazują korzyści ze stosowania omega 3 w prewencji i terapii chorób serca. W dużych badaniach klinicznych (RCT), w którym wzięło udział około 40 000 pacjentów zastosowano kombinacje kwasów EPA i DHA, uzyskując dobre efekty profilaktyczne u zdrowych ochotników, jak również korzystne efekty lecznicze, w istniejących już schorzeniach serca. Wielostronne, korzystne i bezpieczne działanie kwasów omega 3 na układ sercowo-naczyniowy stwarza szerokie możliwości ich wykorzystywania w terapii kardiologicznej.Wielostronne, korzystne i bezpieczne działanie kwasów omega 3 na układ sercowo-naczyniowy stwarza szerokie możliwości ich wykorzystywania w terapii kardiologicznej

Kwasy EPA i DHA obniżają poziom trójglicerydów we krwi, na skutek hamowania ich biosyntezy w wątrobie. Wykazano, ze spożywanie kwasów omega 3 pozwala na obniżenie poziomu trój glicerydów nawet o 30%.

Ponadto, kwasy omega 3 obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Mechanizm odpowiedzialny za to działanie to m.in. zwiększenie dostępności tlenku azotu (NO), poziomu prostacykliny (PGI) oraz czynnika rozszerzającego naczynia - tzw. EDRF. Kwasy te wpływają także inhibicyjnie na powstawanie trombosanu TXA2- czynnika kurczącego naczynia oraz prostaglandyny PGE2- substancji odpowiedzialnej za zatrzymanie sodu w organizmie.

Działanie przeciwzakrzepowe kwasów omega 3 polega na zahamowaniu tworzenia takich substancji jak: TXA2, interleukiny 1, lipoproteiny oraz PAF. Wśród mieszkańców Grenlandii obserwowano przedłużony czas krzepnięcia krwi w stosunku do mieszkańców Europy czy Ameryki, co jest związane z przyjmowaniem przez nich dużej ilości omega 3, wraz z pokarmem.

Badano także wpływ kwasów omega 3 na układ immunologiczny. Okazało się, że EPA i DHA wykazują działanie przeciw-alergiczne oraz przeciw-zapalne. Zmniejszając poziom prostaglandyny PGE2 i leukotrienu LTB4 oraz czynnika TNF, które są uważane za bardzo silne induktory procesu zapalnego, kwasy omega 3 mogą być wykorzystane w terapii schorzeń o charakterze zapalnym m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), wrzodziejącego zapalenia jelit, astmy, schorzeń atopowych a także wielu innych chorób z autoimmunologicznych.

Kwas DHA wchodzi w skład błon komórkowych, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Z tego względu już podczas życia płodowego, w dzieciństwie oraz u ludzi dorosłych, kwas DHA należy dostarczać wraz z pożywieniem(ryby) albo w postaci suplementów diety. Wykazano, że u kobiet w ciąży zbyt niski poziom kwasu DHA może być przyczyną małej masy urodzeniowej dziecka.

Mleko matki zawiera niewielkie ilości kwasów EPA i DHA, ale poziom ten zwiększa się wprost proporcjonalnie do ilości spożywanych kwasów omega 3 w diecie.

Omega 3

Wysoki poziom kwasu DHA w diecie dziecka wpływa korzystnie na jego rozwój umysłowy, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia syndromu ADHD. Kwasy Omega 3 stosowane u dzieci w wieku szkolnym, przyczyniają się do wzrostu koncentracji najmłodszych oraz pozwalają na szybsze uczenie się.

Kwasy omega 3 są także badane pod kątem przydatności w potencjalnej terapii schorzeń nowotworowych. Badania sugerują, że kwasy te mogą ingerowac w struktury fosfolipidów błonowych komórek nowotworowych, wykazując wpływ na poziom cytokin, oraz hamując produkcję prozapalnego kwasu AA. Temat ten wymaga jeszcze wielu długoletnich badań.


SKŁADNIKI:
olej rybi; kwas EPA (eikozapentaenowy); kwas DHA (dokozaheksaenowy); otoczka kapsułki: żelatyna, gliceryna, woda; aromat: olejek cytrynowy


KLUCZOWE SKŁADNIKI:
Zawartość w zalecanej porcji (6 kaps.):
Kwas EPA - eikozapentaenowy .......... 2280 mg *
Kwas DHA - dokozaheksaenowy ....... 1140 mg *
* Nie określono zalecanego dziennego spożycia.


ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA:
1-2 kapsułki 3 razy dziennie w trakcie posiłku.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.


WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Niedawno oglądałem